28.2.08

La bústia modernista

La balanza de la justicia puede a veces inclinarse pero al final siempre se libera.
[TESTIGO DE CARGO, Billy Wilder, 1957]

La seu de l’Arxiu Història de la Ciutat de Barcelona, la Casa de l’Ardíaca, és un palau d’origen medieval, però amb reformes posteriors renaixentistes. La casa ha tingut diversos usos, des de l’ús originari com a convent-fortalesa al s.XII fins a l’actual de seu de l’Arxiu, passant pel de ser l’emplaçament del Col·legi d’Advocats de Barcelona.
És precisament mentre era la seu del Col·legi d’Advocats que es va promoure la creació d’un dels elements més curiosos del palau: la bústia.

L’any 1902, el Col·legi va encarregar el disseny de la bústia a l’arquitecte modernista Domènech i Muntaner.
La bústia és un rectangle de marbre blanc amb diversos elements esculpits a l’interior. A la part superior hi ha l’escut Col·legi d’Advocats de Barcelona i cinc orenetes, i a la part inferior hi ha representada una heura i una petita tortuga.

El Degà del Col·legi va preguntar a l’arquitecte pel significat dels elements de la bústia. Domènech i Muntaner va respondre que el relleu simbolitzava la justícia que arriba molt lluny, com les orenetes, però que té molts entrebancs, simbolitzats per l’heura, i que la fan tan lenta com una tortuga.

1 comentari:

Gemma ha dit...

Casi sembla buscar-li tres peus al gat! A mi em fascina la relació que s'estableix entre la llei "animal", de la selva, i la de les persones... Curiosos vincles els que crea el naturalisme modernista...

I el degà, no va dir res? Va deixar que la façana del Col·legi parlés per si sola i avises a tots els vianants que la justícia és inoperant? Mira, si Domènech i Muntaner fos viu, podríem encarregar-li unes quantes bústies per unes quantes entitats que se'm passen pel cap...