8.3.08

Les princeses Vivian i l'artista marginal

Ningún vecino sospechó jamás la obsesión que minaba la vida de aquel solitario de patrones fijos, que buscaba en la basura, sólo hablaba de los partes meteorológicos y únicamente salía de su casa para ir a misa cinco veces al día.

La oscura vida de un pintor marginal [EL PAÍS, Agustín Fernández Mallo, 02/03/2008]

15.145 pàgines per narrar i il·lustrar la història d’Abbiennia, un regne cristià situat en un planeta al voltant del qual orbita la Terra. 15.145 pàgines per acabar la lluita entre les princeses Vivian i els Glandelinians que les volen esclavitzar amb dos finals diferents, on guanyen les unes o els altres. 15.145 pàgines de nenes amb ales de papallona, d’empalaments i de tornados i paisatges amenaçadors. 15.145 pàgines de detalls, des de la descripció de l’uniforme dels soldats Glandelinians, passant per l’orografia del paisatge o les partitures de les marxes militars dels dos exèrcits en combat.

Són les 15.145 pàgines de The story of the Vivians girls, in what is known as the Realms of the Unreal, of the Glandeco- Angelinian War Storm, caused by the Child Slave Rebellion, que Henry Darger va crear en 40 anys d’obsessió fer la infància, els pronòstics meteorològics dels informatius de televisió i la religió.

El llibre, entre altres manuscrits i aquarel·les immenses, va ser una de les troballes del fotògraf Nathan Lerner quan, a l’abril del 73 va entrar a l’apartament del seu inquilí Henry Darger després de la seva mort.

Malgrat que li havia demanat que destruís tot el que hi havia a l’apartament, Lerner va fer pública l’obra de Darger. Actualment se’l considera un dels artistes marginals amb més projecció, amb exposicions a Nova York, Berlín i Roma, una pel·lícula sobre la seva vida i influències musicals en diversos grups de l’escena independent nord-americana.